In mijn cursus en begeleiding maak ik veel gebruik van mindfulnessoefeningen. Is een app behulpzaam (genoeg) om mindfulness te leren in de voorbereiding op de bevalling?
Voordelen van mindfulness apps
Het is fantastisch dat er zo veel gratis en betaalde tools online te vinden zijn. Zelf luister ik graag naar de (Engelstalige) podcast van Tara Brach, met meditatie-oefeningen en lezingen. Van deze vrouw volgde ik eerder een complete videocursus (aangevuld met uitstekende live coachmomenten). Omdat ik eerder intensieve live-trainingen heb gedaan, helpen de oefeningen me goed om de draad weer op te pakken.
Een aardige Nederlandstalige app is de VGZ-mindfulness app. Deze app biedt korte programma’s van 2 weken, waarbij je elke dag een oefening doet. Het voordeel hiervan is dat je het laagdrempelig kunt uitproberen. Het is een prima beginnersprogramma. Je kunt oefenen wanneer je wilt, je hebt het altijd bij de hand. Je betaalt niks, en hebt geen commitment naar anderen toe. De vrijblijvendheid kan net even de drempel verlagen om het uit te proberen.
Mindfulness tools – nadelen
Dat is natuurlijk ook precies het probleem. Het is voor veel mensen moeilijk om twee weken lang elke dag een kwartier opzij te zetten. Zeker voor zwangeren: je zit toch in zo’n beetje de drukste periode van het leven, zeker als je al een of meer kinderen hebt. De kans is groot dat je dan toch niet echt elke dag even oefent en na een week opgeeft. Als je een cursus volgt, ga je een echte commitment aan. Dat is een investering, maar investeren gaat gelijk op met rendement.
Aan een app kun je geen vragen stellen, en een app stelt jou geen vragen. In cursussen zijn er altijd een paar mensen die na twee weken zeggen: dit is niks voor mij, ik voel me niet ontspannen als ik mediteer. Maar dat is dus een denkfout. Je wordt je er bewust van dat je niet ontspannen bent, dat het druk is in je hoofd. Als je blijft oefenen ga je ineens na een tijdje verschil merken. Maar met een app halen mensen dat meestal niet.
Veel apps bieden eigenlijk veel ‘ontspanningsoefeningen’. Mindfulnessoefeningen zijn een moment om te oefenen en leren, met een effect op je dagelijks handelen en bewustzijn. Ontspanningsoefeningen zijn heel goed en belangrijk, ze ‘doen wat ze moeten doen’. Maar ze helpen niet altijd om ook op andere momenten bewuster met dingen om te gaan. Integendeel, ze helpen soms juist ontspannen door weg te gaan uit het moment.
Tot slot vind ik het zelf irritant dat bij apps vaak in de oefening zelf toch ook veel uitleg verstopt zit. Mij leidt dat juist af.
Combineren
Als je wilt kennismaken kan een app dus heel nuttig zijn, maar het heeft valkuilen. Er zijn twee manieren om die tegen te gaan, als de stap naar een complete cursus je te groot is.
1 Begin met een maatje. Is er een vriendin, collega, of familielid die jouw buddy kan zijn? De commitment met elkaar om 1 of 2 x per week een half uurtje je ervaring te delen kan er voor zorgen dat je toch echt elke dag even je oefening doet.
2 Combineer het gebruik van een app met enkele privésessies met een mindfulness coach. Je kunt met mij als zwangere of ouder van jonge kinderen bijvoorbeeld een intake doen waarbij we doelen stellen, en vervolgens hebben we bijvoorbeeld enkele weken een uur of een half uur contact over jouw vragen en waar je tegenaan loopt.
Of probeer ook eens deze eenvoudige methode om zelf te beginnen in je dagelijks leven.
In mijn doulatraject, bevalcursus, of in een aantal losse sessies leer je ook veel mindfulness- en ontspanningsoefeningen.
Zou je meer willen ontspannen, maar twijfel je of dit bij je past? In een gratis kort consult kunnen we dat samen onderzoeken.