De voordelen van een doula
Wat is het effect van een doula bij je bevalling? Of beter, van continue support?
In 2017 is een Cochrane review uitgevoerd, de ‘gouden standaard’ voor wetenschappelijk onderzoek, over ‘continuous labour support’ . In zo’n review voegen onderzoekers een heleboel kleinere onderzoeken samen. Vervolgens analyseren ze de gezamenlijke resultaten, in dit geval alsof je één groot onderzoek met bijna 16.000 cliënten in 17 landen doet. En wat blijkt? Er is een bewezen ‘doula effect’.
Vrouwen die continue steun krijgen hebben:
- Vaker een spontane vaginale geboorte
- Minder vaak negatieve gevoelens over de geboorte-ervaring
- Minder medicinale pijnstilling
- Vaker een kortere bevalling
- Minder keizersneden en kunstverlossingen
- Minder vaak een baby met lage apgar-score
- Twee studies wijzen op mogelijk minder postpartum depressie na steun bij de geboorte.
Er is geen impact gevonden op een aantal andere zaken zoals toepassing van monitoren, oxytocine, of bijvoorbeeld borstvoeding op lange termijn. Er is gekeken naar ‘continue steun’ vanaf ongeveer de actieve fase, door iemand die gekozen wordt door de vrouw zelf en geen enkele andere taak of verantwoordelijkheid heeft dan het steunen van de barende (dus niet een aardige verpleegkundige, en ook niet een vriendin of familielid, of een door het ziekenhuis aangewezen lid van het geboorteteam). Hoewel de meeste voordelen zich alleen voordoen als de continue support door een doula gegeven wordt, is de continue steun van mensen uit het sociale netwerk van de barende wél gunstig voor een positievere bevalervaring. Er zijn géén nadelen gevonden.
Mothering Present Doula services Amsterdam
En toch… Heb elk voordeel z’n nadeel?
Het lijstje met ‘voordelen’ vind je op zo’n beetje elke doula insta-feed terug. Toch heb ik er moeite mee.
Ten eerste vanwege de beperking die de onderzoekers zelf aangeven. Veruit de meeste cliënten uit de review hadden ongecompliceerde zwangerschappen. Het is dus niet duidelijk wat het effect is op de bevalling na een gecompliceerde zwangerschap. Ik vermoed dat het effect wel eens groter kan zijn, maar dat weten we niet. Veruit de meeste cliënten bevielen voor het eerst. Mogelijk is de impact van een doula dan groter, want de barende heeft geen ervaring. Dus klopt dit lijstje ook als je zwanger bent van de tweede?
De voordelen van een doula zijn niet voor iedereen hetzelfde. Het maakt nogal uit of je van je eerste of tweede (derde, enz.) bevalt, of je veel of weinig weet, single bent of een partner hebt, veel of weinig angst hebt, veel of weinig concrete wensen, een heel medische of gewone zwangerschap hebt. Hét grote voordeel van een doula lijkt me nu juist dat zij jou leert kennen en volstrekt persoonlijke begeleiding biedt, of je nu thuis wilt bevallen of juist kíest voor een keizersnede. Of als je tegen je wens een keizersnede krijgt. Een doula is vaak de enige die 100% gecommitteerd is aan jouw wensen en 100% present is.
Ten tweede leest dit lijstje in mijn ogen onbedoeld als een veroordeling van medische interventies, inclusief pijnbestrijding. Want: is minder pijnbestrijding altijd een voordeel? Ik denk dat het moet gaan over ‘beter kunnen omgaan met pijn’ of ‘minder pijn ervaren’. Het moet gaan om de ervaring van barenden serieus nemen, zo goed mogelijk maken, centraal zetten. Een doula is daarbij dan een mooi ‘middel’ maar niet het enige.